• 25 MAR 15
    • 0

    Invited speaker: simpozion de studii clinice

    La sfirsitul fiecarei toamne, compania Synevo, organizeaza traditionalul lor simpozion de studii clinice.

    Temele alese acopera atit chestiuni practice legate de logistica studiilor clinice, de inovatii in domeniul testelor, cat si subiecte particulare, ale practicii clinice. Invitati straini si romani onoreaza in fiecare an, acest simpozion.

    Am fost onorata sa fiu invitata pentru prima oara ca speaker in 2012, si ulterior in toamna lui 2014.

    Subiectul ales acum 2 ani, a fost “Metode si mijloace de crestere a aderentei in studii clinice”. La ultima invitatie, am raspuns printr-un titlu provocator in lumea medicala, desi la noi se vorbeste inca prea putin despre asta. “Studii clinice la virstnici”.

    Pentru cei nefamiliarizati cu lumea studiilor clinice, este bine de stiu ca acestea sunt o punte de legatura intre inovatiile din domeniul medicale (molecule noi, si /sau biotehnologii) si practica clinica. Orice noutate din lumea medicala, inainte de a fi la indemna pacientilor, trebuie sa treaca prin filtrele studiilor clinice, care stabilesc deopotriva beneficiile si riscurile produselor. Autoritatile in domeniul studiilor clinice sunt;

    FDA-ul (http://www.fda.gov) in America

    EMEA (http://www.ema.europa.eu/ema), in Europa.

    Inca din anii ’90, in USA, doctorii au inceput sa isi puna problema cum sa convinga pacientii sa isi ia cu regularitate medicatia prescrisa, mai ales in cazul pacientilor cu mai multe afectiuni cardiace, cat si in cazul pacientilor in varsta, cu eventuale tulburari de memorie.

    Iata citeva din metodele utilizate in astfel de cazuri:

    1. softuri ce functioneaza ca reminder, pentru orele de administrare a medicamentelor; un fel de “organizere” electronice.

    2. dispozitive incastrate in cutiile de medicamente, care se activeaza si trimit informatia intr-o baza de date centralizata, ori de cite ori, cutia este deschisa, si se ia o pilula din ea.

    3. telephone de reminder din partea farmacistilor/respective asistentilor sociali;

    Multe din aceste metode sunt insa costisitoare pentru practica curenta, dar in mod cert, in viitorul apropiat vor deveni rutina.

    Nicoleta Calomfirescu, martie 2015

    Continuarea articolului va fi postata saptamana viitoare.

    Leave a reply →

Departamente



Photostream