• 29 SEP 16
  • 0

  Scoala Pacientilor : pesimism sau optimism?

  Felicitari celor care au avut ideea organizarii unui astfel de eveniment. In societatile dezvoltate, asociatiile de pacienti au un cuvint de spus, in monitorizarea standardelor si implementarea politicilor de sanatate.

  De ce sunt pesimista?

  • Cred ca dintre cei 30 de reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, cel putin jumatate aveau virsta peste 50 ani. Desi cred ca sunt oameni minunati si cu experinta de viata, teoria spuna ca este greu sa schimbi un mod de a gindi la peste 50 ani.

  Oare si pacienti afiliati in asociatiile lor au aceeaisi medie de virsta?

  • Scleroza multipla, miastenia gravis, transplantul renal si nu in ultimul rand boli rare, erau cuvinte ce faceau parte din numele asociatiilor care erau reprezentate la eveniment. Toate acestea, desi boli cronice, grave sunt afectiuni reprezentate intr-un procent relativ mic in populatie. In Romania oamenii mor de infarct, accident vascular cerebral cauzate de diabet, obezitate si hipertensiune.
  Oare ele (hipertensiunea, obezitatea diabetul) sunt atit de prezente in viata noastra incat le consideram un dat si nu o boala?
  • Imi amintesc ca nu prea eram incurajati sa punem intrebari la scoala, si presupun ca parintii nostri nici atat. Generatii intregi au fost obisnuite sa primeasca informatii fara sa puna intrebari.

  Oare absenta intrebarilor la simpozion reflecta si incapacitatea de a dori schimbarea?

  De ce sunt optimista?
  • Subiectul educatiei pentru sanatate a pacientilor a fost pus pe agenda publica si cred ca este foarte important. Astfel, triada, doctor-pacient-casa de asigurari, vesnic blamata a fost extinsa la o alta dimensiune socio-economica.

  Oare ar trebui sa incepem mai devreme in educatia pentru sanatate ca preventie primara?

  • Am invatat nenumarate lucruri de la miile de pacienti pe care i-am ingrijit si ii ingrijesc in continuare, unii de peste 10 ani. Se poate sa renunti la fumat dupa ce ai fumat 20 ani, 2 pachete de tigari pe zi, se poate sa slabesti si astfel sa renunti la medicamente de tensiune, se poate sa te plimbi 3 km zilnic. Totul este posibil, daca vrei cu adevarat sa faci ceva bun pentru tine si viata ta.

  • Oare ce determina schimbarea perspectivei asupra starii de sanatate?

  In curind se implinesc 10 ani, de cind am fost invitata la Heart House (Sophia Antipolis-sediul Societatii Europene de Cardiologie) pentru proiectul meu educational www.cardioconsult.ro, acreditat Honcode. Sigur poate arata mai bine estetic vorbind dar a fost UNIC in Romania in utimii 10 ani, pana acum!

  • Oare e un nou inceput intr-o echipa extinsa?

  28 septembrie 2016

  Leave a reply →

Categorii

Cele mai comentate articole

Cele mai vizualizate articole

Photostream