• 05 APR 16
  • 0

  Conferinta Nationala a Medicilor de Familie – ”Metode si mijloace de crestere a aderentei la terapie”

  Luna martie deschide sezonul conferintelor si simpozioanelor medicale. A devenit o traditie organizarea in fiecare primavara a Conferintei Nationale a Medicilor de Familie. Tema de anul acesta a fost una provocatoare “Medicina – echilibru delicat intre stiinta, arta si comunicare”.

  Cred ca toate progresele medicinei nu trebuie sa ne faca uitam ca tratam oameni, nu masini.  Subiectul prezentat de mine « Metode si mijloace de crestere a aderentei la terapie » a abordat pe de o parte provocarile stiintifice ale descoperirilor medicale din ultimii ani, dar si abordari de terapie comportamentala.

  Imbatrinirea populatiei este o realitate tot mai dura a zilelor noastre, iar in Romania, pe moment avem in fata doar varful iceberg-ului. In urmatorii 20 ani, ne vom situa in top 10 populatii din lume ce vor intra in declin, lucru ce nu arata prea bine! Odata cu imbatrinirea, oamenii au mai multe boli in aceeasi perioada de timp, au nevoie de mai multe medicamente, care interactioneza intre ele, si care datorita varstei au un profil particular de actiune si eliminare din organism.

  Mai multe si mai multe medicamente sunt greu de administrat si tolerat pe perioade lungi de timp.  Uneori insa solutia nu este ca pacientul sa ia din ce in ce mai multe medicamente, ci sa inteleaga ca ii poate fi mai util sa mearga zilnic cel putin 3 km si sa manance cel putin un mar pe zi in loc de o felie de paine. Acest lucru se poate  traduce insa prin 5 minute in plus, petrecute cu pacientul de catre medic pentru a explica aceste beneficii si sau implicarea familiei sau a altor profesionsti din sanatate.

  Timpul pare insa o resursa aproape epuizata. Poate ca e timpul sa ne gandim ca si alti profesionisti din domeniul sanatatii, farmacisti, psihologi, asistenti, se pot alatura medicilor pentru a gestiona mai bine starea de sanatate a pacientilor.

  De provocari sigur nu vom duce lipsa!

  Leave a reply →

DepartamenteProgramati-va

 • 031 402 2520

 • 031 414 2520

 • 0745 964328

 • office@cabinetcardio.ro

Photostream